ESTERILITZA'L

 •  Que és? 

   L'esterilització és el mètode que s'utilitza per a que les nostres mascotes deixin de ser fèrtils de forma permanent, evitant d'aquesta manera la reproducció no desitjada.

 • En que consisteix?

   En el cas de les femelles la cirurgia consisteix en extirpar els ovaris junt amb la matriu mitjançant una petita incisió en la zona ventral en el cas de les gosses i lateral en les gates. En tots dos casos la pacient, un cop acabada la intervenció, romandrà amb una petita ferida amb un únic punt extern el qual serà extret pel veterinari al cap d'una setmana. Aquest procés es realitza amb anestèsia general i sota unes condicions d'esterilitat molt estrictes, tant del personal com del material.

En el cas dels mascles la cirurgia consisteix en l'extirpació de tots dos testicles mitjançant una petita incisió entre la zona testicular i el penis amb un únic punt extern, que al igual que les femelles, es retirarà al cap d'una setmana. Això en el cas del gossos ja que en els gats la cirurgia es més senzilla i simplement amb un tall al escrot de cada testicle per extirpar-lo i amb un cicatritzant ja el tenim llest.

En els cas dels gossos, tant mascles com femelles, serà necessari posar un collaret isabelí durant una setmana fins a la retirada del punt extern per evitar la infecció de la ferida per llepat. 

 • Postoperatori

​   L'animal surt de quiròfan amb un cicatritzant sobre la ferida i amb l'antibiòtic i antiinflamatori injectat pel que a casa no se li ha de fer cap cura ni administrar cap tipus de medicació. L'únic que s'ha de vigilar, sobretot els 2-3 primers dies és que no faci gaire el boig per tal d'evitar que la ferida rebi algun cop.

   El mateix dia de la intervenció un cop l'animal està ben despert ús el podeu endur cap casa sense         cap problema. Es possible que aquest mateix dia l'animal no vulgui menjar o si ho fa pot ser que faci     algun vòmit, això no comporta cap problema ja que entra dins la normalitat després d'una anestèsia.

 

 

 • Quan fer-ho?

En el cas dels mascles l'edat en que es recomana l'esterilització es a partir dels 6 mesos d'edat, sobretot si es vol controlar a temps el tema del marcatge.

En el cas de les femelles es recomana abans del primer zel (cap als 6 mesos) ja que el risc de patir tumors mamaris augmenta a mida que deixem passar més zels. 

    ESTERILITZACIÓ       RISC DE PATIR TUMORS
Abans del primer zel 0 - 0,05%
Després del 1er  zel 8%
Després del 2on  zel 26%
Passats 4 zels ja no tenim cap efecte protector i el risc de patir tumors mamaris passa a ser el mateix que el d'una femella sencera, que és d'un 40%.

 

 • Beneficis

​​Femelles:    

 1. Reducció important de les probabilitats de patir tumors mamaris.(Segons l'edat en que es realitzi)
 2. Eliminació total de patir piometres o infeccions de matriu.
 3. Eliminació de problemes menstruals causats per quists ovàrics els quals poden derivar a una infecció de matriu o piometra.
 4. Eliminació total de pseudogestacions o embarassos psicològics, si són mal tractats poden derivar en mastitis i neoplàsies mamàries.
 5. Ens estalviem la possibilitat d'embarassos no desitjats així com el risc de fuga en busca de mascle o l'assetjament dels mascles durant el zel. 
 6. Eliminació de les petites molèsties que ens pot produir el tacat durant el zel així com les miolades insistents de les gates.
 7. Augment de l'esperança de vida de les gates amb accés a l'exterior ja que evitem el contagi de malalties infeccioses les quals es transmeten per via sexual.
 

Mascles:

 1. Reducció de les probabilitats de patir hiperplàsies prostàtiques.
 2. Eliminació total de patir tumors testiculars.
 3. Millora del caràcter en temes de dominància vers a altres gossos mascles. 
 4. Eliminació dels problemes de marcatge.(Segons l'edat en que es realitzi)
 5. Augment de l'esperança de vida dels gats amb accés a l'exterior ja que evitem el contagi de malalties infeccioses la majoria de les quals es transmeten per mossegades durant baralles territorials o per via sexual.

​