LA IMPORTÀNCIA D’UNA BONA HIGIENE BUCAL

 Les malalties dentals són una problema de salut molt freqüent en els gossos i els gats. Els principals problemes que patiran són: el mal alè, la placa dental i la tosca (coneguda com a “sarro”), problemes que podem evitar amb una bona higiene dental.
Si el teu gos té un alè molt fort i desagradable, pot ser un símptoma d’un problema de salut, provocat per l’acúmul de bacteris a les dents i genives, produint la formació de placa bacteriana que genera infeccions periodontals.

El menjar que ingereixen els animals es va acumulant entre les dents i al voltant de les genives. Aquests dipòsits esdevenen un lloc ideal per al creixement de bacteris, que en acumular-se van produint placa dental. Si aquesta placa no s’elimina, amb el pas del temps es va calcificant per efecte dels minerals que hi ha presents a la saliva, s’endureix i acaba formant la tosca. Aquesta anirà degradant gradualment la geniva, fins al punt que pot arribar a provocar la pèrdua de la dent. A més, la tosca pot causar mal alè, problemes d’alimentació i fins i tot infeccions que poden suposar el risc de patiment de problemes cardíacs, hepàtics o renals.

 

Símptomes:

  • Mal alè
  • Genives vermelles i inflamades
  • Presència de "sarro"
  • Excés de salivació (sialorrea)
  • Pèrdua de dents
  • Dificultats per mastegar

 

Consells per mantenir una correcta higiene oral:

  - Evitar donar menjar casolà: les boles de pinso fan un efecte mecànic de fregament en      ser mastegades que ajuda a prevenir la formació de placa bacteriana i la tosca.

  - Raspallar les dents amb una pasta dentífrica específica per a gossos i gats, doncs les     convencionals d’ús humà contenen compostos que poden ser perjudicials i tòxics pels    animals. 

   - En el mercat existeixen altres productes  complementaris que contribueixen a  una bona   higiene   dental (“palitos”, gel oral etc.)

 

 

A vegades si la malaltia periodontal està molt avançada, és necessari realitzar una neteja dental professional -si el veterinari ho considera necessari. La neteja dental es realitza per ultrasons, sota anestèsia  de l’animal, en la qual s’elimina la placa bacteriana i el “sarro”.  

Una detecció precoç i una actuació ràpida i apropiada poden prevenir la pèrdua de peces dentals i greus lesions en òrgans interns.